Yliopistosta innostusta, kannustusta ja tukea ERC-hakijoille

18.6.2013

”Suotuisan ilmapiirin luominen, ERC-rahoitusta saaneiden tutkijoiden käyttäminen roolimalleina ja hallinnollisen tuen tarjoaminen tutkijoille ovat avaimia menestykseen Euroopan tutkimusneuvoston hauissa”, tiivistää tutkimuksesta vastaava rehtori Peter Marynen yliopistonsa KU Leuvenin hyvän ERC-menestyksen salaisuudet.

Belgialainen KU Leuven on menestynyt hyvin sekä kansainvälisissä yliopistojen paremmuuslistauksissa että Euroopan tutkimusneuvoston ERC:n rahoitushauissa. ERC-rahoitusta on tähän mennessä saanut jo 46 KU Leuvenissä työskentelevää tutkijaa.

 ”Onnistumisen taustalla on huipulle pyrkiminen niin opetuksessa kuin tutkimuksessakin. Tavoitteemme on olla hyvin tutkimusintensiivinen yliopisto, joka palvelee yhteiskuntaa opetuksen ja tutkimuksen kautta monella osa-alueella”, Peter Marynen kuvailee. Hän kertoi yliopistonsa ERC-strategiasta opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen Akatemian järjestämässä seminaarissa toukokuun lopulla.

KU Leuvenissa opiskelijoiden rekrytointi toteutetaan laajalla pohjalla ilman tiukkoja sisäänpääsykokeita ja lukukausimaksut pidetään alhaisina. Tutkimuksen tasoa edistetään tutkijalähtöisten huippuosaamisen keskittymien luomisen kautta ja toisaalta yliopiston sisäisen tutkimusneuvoston avulla. ”Yliopiston tutkimusrahoitus on sisäisesti kilpailtua niin, että hakemusten vertaisarvioinnin tekee oma tutkimusneuvostomme.”

KU Leuvenin ERC-strategian yksi kulmakivi on suotuisan ilmapiirin luominen tutkimukselle. Suotuisalla ilmapiirillä Marynen tarkoittaa huippulaatuun pyrkimistä kaikilla tasoilla ja tutkimuksen laadun jatkuvaa kehittämistä. Yhtenä toimijana tässä työssä on juuri yliopiston tutkimusneuvosto, mutta tärkeällä sijalla on myös muu arviointitoiminta, jota yliopiston sisällä toteutetaan.

”Tutkimusinfrastruktuuriin investoiminen on niin ikään osa suotuisan tutkimusilmapiirin luomista, samoin kuin se, että laaja-alaiseen laadukkaaseen toimintaan satsaaminen ja huipulle pyrkiminen ovat tasapainossa yliopistossa.”

ERC-tutkijat roolimalleja

KU Leuvenissä ollaan Marysen mukaan aktiivisia mahdollisten ERC-hakijoiden kartoittamisessa ja kannustamisessa. ”Aiemmin rahoitusta saaneita tutkijoita käytämme roolimalleina niin sisäisessä kuin ulkoisessakin viestinnässä. Järjestämme tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa rahoituksen saaneet kertovat omasta tutkimuksestaan ja hakukokemuksista.” Sen lisäksi rahoitusta saaneita tutkijoita palkitaan konkreettisestikin esimerkiksi tutkijanuraa edistämällä sekä mahdollistamalla tutkimustyöhön keskittyminen opetusvelvollisuuksia vähentämällä.ategian yksi kulmakivi on suotuisan ilmapiirin luominen tutkimukselle. Suotuisalla ilmapiirillä Marynen tarkoittaa huippulaatuun pyrkimistä kaikilla tasoilla ja tutkimuksen laadun jatkuvaa kehittämistä. Yhtenä toimijana tässä työssä on juuri yliopiston tutkimusneuvosto, mutta tärkeällä sijalla on myös muu arviointitoiminta, jota yliopiston sisällä toteutetaan.

”Tutkimusinfrastruktuuriin investoiminen on niin ikään osa suotuisan tutkimusilmapiirin luomista, samoin kuin se, että laaja-alaiseen laadukkaaseen toimintaan satsaaminen ja huipulle pyrkiminen ovat tasapainossa yliopistossa.”
ERC-tutkijat roolimalleja

”Tarjoamme hakijoille hallinnollista tukea hakemusten tekemiseen ja rahoitusta aiemmin saaneet tutkijat toimivat kullanarvoisina neuvonantajina uusille hakijoille. On kuitenkin hyvä muistaa, että tutkimussuunnitelman ja hakemuksen tekoa ei voi ulkoistaa konsulteille. Tutkija on itse paras hakemuksensa laatija”, Marynen muistuttaa.

Katso Peter Marysen koko esitys ja seminaarin muut esitykset videotaltiointeina verkossa osoitteessa
http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Tama-on-Akatemia/Tiedetapahtumat/Tiedefoorumi2/Korkealta-ja-kovaa---Tiedefoorumi-2013/

Teksti: Riitta Tirronen
Kuvat: Tuukka Troberg

Julkaistu alun perin A propos -verkkolehdessä.

Viimeksi muokattu 4.5.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »