Vapaata tiedettä syytä vaalia taloudellisessa taantumassa

12.3.2013

Biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan vastuualueella on monia Suomen tärkeimpiä ja näkyvimpiä tieteenaloja, jotka tuottavat tietoa yhteiskunnan tarpeisiin ja ovat avainasemassa pyrittäessä kestävään kehitykseen, kertoo toimikunnan uusi puheenjohtaja, professori Kai Lindström.

”Edustamamme tieteenalat ovat yhteiskunnan suurten haasteiden keskiössä. Tämä näkyy muun muassa siten, että olemme mukana monessa Suomen Akatemian tutkimusohjelmassa”, Lindström kertoo.

Kasvibiologia sai äskettäisessä tieteenala-arvioinnissa erittäin hyvät arvosanat ja suomalainen ekologian ja evoluutiobiologian tutkimus on todettu maailman johtavaksi.

”Menestys on varsin huomattavaa kun huomioidaan Suomen olevan pieni maa, jolla on rajalliset resurssit panostaa tieteeseen. Voi hyvin todeta, että biotieteisiin ja ympäristöntutkimukseen sijoitetut julkiset varat kasvavat koko ajan korkoa.”

Taloustilanne tuo tummia pilviä taivaalle

Tammikuun alussa kolmivuotiskautensa aloittaneella toimikunnan puheenjohtajalla on myös huolia.

”Nykyinen rahoituskurimus on uhka tieteenaloillemme. Rahoituksen pienentyessä moni hyvä hanke voi jäädä toteuttamatta. Uskon kuitenkin, että voimavarojen viisaalla käytöllä ja eri rahoitusmuotojen suhteellisten osuuksien tarkalla harkinnalla voimme saavuttaa hyviä tuloksia. Ehkä nyt olisi vaalittava erityisesti vapaata tiedettä, sillä se luo myös uskottavuutta Akatemian asiakaskunnassa”, Lindström toteaa.

Suunnitelmallisen taloudenpidon lisäksi suomalaisessa tieteessä on Lindströmin mukaan edistettävä kansainvälistymistä.

”Suomalaisesta tutkimuksesta ja yliopistoista on tehtävä kansainvälisesti houkuttelevampia kaikilla akateemisen toiminnan tasoilla. Globalisaatiosta puhutaan paljon, mutta yliopistoissamme pääpaino on vielä kansallisissa opettajissa, tutkijoissa ja opiskelijoissa. Rekrytoinnin kehittäminen kansainvälisemmäksi palvelee tieteemme uusiutumista ja edistymistä.”


Suomen Akatemia palvelee uteliaisuuden ajamaa tiedettä 

Professori Kai Lindströmin mielestä Suomen Akatemian yksi tärkeimmistä tehtävistä on toimia vapaan tieteen etuvartiona ja tukijana.

”Akatemia luo uskottavuutta Suomen tieteeseen ja tiedepolitiikkaan ylläpitämällä tervettä, tieteen ja tutkijoiden uusiutumista edistävää kilpailuasetelmaa. Perustutkimuksen kannalta Akatemian rooli on aivan keskeinen, sillä monilla toimikuntani tieteenaloilla on vaikeaa saada huomattavaa tutkimusrahoitusta muista lähteistä. Bio- ja ympäristötieteiden alalla Akatemia tarjoaa kansainvälisestikin ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkijanuran rakentamiseen.”
Lindström korostaa Akatemian tiedepoliittisen asiantuntijuuden merkitystä. 

”Akatemia katsoo Suomen tiedettä kokonaisuutena ja pystyy havaitsemaan merkittävimmät tieteelliset hankkeet, joihin voimavaroja olisi kulloinkin suunnattava.  Tätä osaamista voisi hyödyntää laajemminkin yhteiskunnassamme.”

...

Åbo Akademin ekologian ja ympäristötieteen professori Kai Lindström toimii biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana kaudella 2013–2015. Hän oli toimikunnan jäsen myös kaudella 2010–2012. Professori Lindström on käyttäytymisekologina tutkinut erityisesti pariutumiskäyttäytymistä ja seksuaaliselektiota kaloilla. 
”Toimikunnan jäsenyys on huomattava luottamuksenosoitus tutkijakunnalta ja paras näköalapaikka Suomen tieteeseen. Erittäin antoisassa työssä korostuu se, miten tärkeää on tehdä vapaan tieteen kannalta hyviä päätöksiä. Toivottavasti minä omalta osaltani pystyn siihen.”

Teksti: Risto Alatarvas
Kuva: Kari Likonen 

Julkaistu alun perin A propos -verkkolehdessä.

Viimeksi muokattu 4.5.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »