FiDiPro-hanke vie Turun sanojen kombinatoriikan tutkimusta maailmankartalle

15.5.2013

Turun yliopiston diskreetin matematiikan tutkimusta on vuodesta 2010 lähtien vahvistanut professori Luca Zamboni Lyonin yliopistosta Ranskasta. Sanojen kombinatoriikan alan johtava tutkija on rekrytoitu Turkuun viideksi vuodeksi FidiPro-ohjelman kautta.

”Luca on alallamme hyvin tunnustettu tutkija ja auktoriteetti, ja hänen vahvasta asiantuntemuksestaan on meille paljon hyötyä”, Karhumäki kehuu.Laajan hankkeen suomalaisena vastuuhenkilönä toimii Turun yliopiston matematiikan laitoksen professori Juhani Karhumäki. Itsekin sanojen kombinatoriikan tutkimukseen erikoistunut Karhumäki pitää Zambonin saamista Suomeen oikeana onnenpotkuna Turun yliopistolle.

Loogista päättelyä ja luovaa ajattelua

Kombinatoriikka tutkii epäjatkuvia rakenteita ja verkostoja. Sillä on sovellusmahdollisuuksia erityisesti tietotekniikan, kuten koodauksen ja visualisointigrafiikan alalla. Kyseessä on laaja tieteenala, joka yhdistää esimerkiksi tietojenkäsittelytiedettä ja matematiikkaa.

”Yhteiset tieteelliset rajapinnat tekevät tutkimuksesta hyvin rikasta”, Luca Zamboni kuvailee.

Yksi FiDiPro-hankkeen tärkeimmistä tavoitteista on sanojen kombinatoriikan alan tutkimuskeskuksen vahvistaminen Turussa. Projektin puolivälin häämöttäessä hanke on hyvässä vauhdissa, eikä asiantuntevien tutkijoiden löytäminen ole osoittautunut vaikeaksi.

”Turussa on maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna erinomainen diskreetin matematiikan tutkijoiden keskittymä. Myös alan opiskelijat ovat Turussa uskomattoman lahjakkaita, mikä on tärkeää, sillä he ovat tämän tieteenalan tulevaisuus”, Zamboni toteaa.

Tutkimuskeskuksen vahvistamisen lisäksi hankkeessa pyritään kehittämään uusia tutkimussuuntia ja avaamaan uusia ovia kombinatoriikan tutkimukselle. Tutkimusta tehdään esimerkiksi tunnettuun Ramseyn teoriaan liittyen.

Yhteistyössä on voimaa

Suomessa on pitkät perinteet diskreetin matematiikan saralla. Maan rajojen sisällä erityisesti Turku tunnetaan sanojen kombinatoriikan tutkimuksen kehittyvänä keskuksena.

”Muissakin Suomen yliopistoissa on yksittäisiä tähän alaan erikoistuneita tutkijoita, mutta täällä keskittymä on suurin. Turun diskreetin matematiikan tutkimus on vuosien saatossa selkeästi suuntautunut yhä enemmän sanojen kombinatoriikkaan”, Karhumäki arvioi.

Matematiikan tieteenalan universaalin luonteen vuoksi tutkimus on hyvin kansainvälistä.  Suomi tunnetaankin alan tutkimuksen uranuurtajana myös globaalilla tasolla. Suomalaiset ovat hyvin edustettuina esimerkiksi alan konferenssien hallituksissa ja journaalien toimituskunnissa.

”Kaikissa maissa ei ole tapana panostaa tällaisten tutkimuskeskusten ja -keskittymien luomiseen, vaan tutkijat nähdään vahvasti yksilöinä. Suomessa taas luotetaan yhteistyön ja tiimien voimaan. Omiin aiheisiinsa erikoistuneet tutkijat voivat näin täydentää toistensa osaamista”, Zamboni kuvailee.

Maiden ja tieteenalojen rajat ylittävää tutkimusta

Kombinatoriikan tieteenalan kansainväliset ja poikkitieteelliset piirteet käyvät hyvin ilmi myös yhdestä Zambonin FiDiPro-kauden tärkeästä osa-alueesta, syksyllä 2013 Turussa järjestettävästä sanojen kombinatoriikan konferenssista.

Konferenssin esiintyjä- ja järjestäjälista on varsin kansainvälinen. Puhujia ja ohjelmatoimikunnan jäseniä on löytynyt niin Euroopan kuin Pohjois-Amerikan mantereelta.”Konferenssi järjestetään Turussa nyt jo toisen kerran historiansa aikana”, Karhumäki kertoo ylpeänä.

Aiemmin Ranskassa ja Yhdysvalloissa työskennellyt Luca Zamboni vieraili Turussa ensimmäisen kerran vuonna 2007.  Kolme vuotta myöhemmin FiDiPro-hanke mahdollisti Zambonin muuttamisen Suomeen.

”Jo aiempien lyhyiden vierailujeni aikana huomasin, että tutkimus on täällä todella korkeatasoista. Olenkin viihtynyt Suomessa erinomaisesti – tämä on tieteellisesti rikkain ympäristö, jossa olen koskaan ollut”, Zamboni kuvailee.

Tärkeimpänä tutkimusvälineenä liitutaulu

Monesta muusta luonnontieteen alasta poiketen kombinatoriikan tutkimus ei nojaa uusimpiin teknologioihin. Kolmannella vuosituhannellakin alan perustutkimusta tehdään edelleen pitkälti perinteisen liitutaulun varassa.

”Pääasialliset työkalumme ovat logiikka ja loogiset päättelyt. Emme kerää dataa tai analysoi aineistoja, joten emme tarvitse esimerkiksi kalliita laitteistoja tai ohjelmia. Liitutaulu riittää, ja usein ongelmia ratkotaan myös kollegoiden kesken kahvipöydässä”, Zamboni kuvailee.

Yksi Turun tutkimuskeskuksen hyvistä puolista onkin hänen mukaansa juuri positiivinen ilmapiiri ja hyvä, yhteisöllinen henki. Tiimityöskentelyn kautta tutkijat pystyvät täydentämään toistensa heikkouksia ja vahvuuksia. Nyt yli kahden vuoden ajan Turussa asunutta ranskalaistutkijaa miellyttävät myös monet muut asiat Suomessa:

”Eniten pidän suomalaisista ihmisistä – ja säästä.”

Teksti ja kuvat: Misme Yrjölä

Julkaistu alun perin A propos -verkkolehdessä.

Viimeksi muokattu 4.5.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »