EN

Vesialan yhteisen ohjelmasuunnittelun aloite Water JPI käynnistyi

11.02.2013

Euroopan komissio on yhdessä EU-jäsenmaiden ja assosioituneiden maiden kanssa käynnistänyt yhteisen ohjelmasuunnittelun aloitteen vesitutkimuksen alalla (WATER JPI). Aloitteen virallinen lanseeraustilaisuus järjestettiin Madridissa tiistaina 5.2. Suomen Akatemia koordinoi Suomen osallistumista aloitteeseen.

WATER JPI edistää osaltaan eurooppalaisen tutkimusalueen rakentamista vähentämällä kansallisten ja alueellisten tutkimusohjelmien ja toimien hajanaisuutta vesitutkimuksen alalla. Aloitteella pyritään löytämään ratkaisuja yhteen yhteiskunnan suurista haasteista: miten järjestää kestävän talouden edellyttämät kestävät vesihuoltojärjestelmät Euroopassa ja muualla maailmassa.

Aloitteeseen osallistuu komission lisäksi 18 Euroopan maata sekä viisi EU-maata tarkkailijan ominaisuudessa. Hyvälaatuisen veden riittävyyden turvaaminen ihmisten, talouden ja luonnon tarpeisiin vaatii yhteistä, monitieteistä lähestymistapaa.

WATER JPI:n tavoitteena on lisäksi parantaa Euroopan maiden tutkimusagendojen koordinaatiota täsmätoimilla kuten tutkimushankkeilla, infrastruktuureilla ja liikkuvuudella. Aloite pyrkii myös vahvistamaan Euroopan kilpailukykyä vesitutkimuksen alalla ja edistämään veteen liittyvän biotalouden kehittämistä.

Koordinointi- ja tukitoimi WatEUr

Water JPI -aloitetta on valmisteltu ja tuettu EU:n 7. puiteohjelman kolmivuotisen koordinointi- ja tukitoimen WatEUrin puitteissa. Madridin tilaisuuden yhteydessä järjestettiin myös WatEUrin järjestäytymiskokous. WatEUrissa on jäseninä 17 organisaatiota 14 Water JPI-jäsenmaasta.

Taustaa

Euroopan unionin neuvosto hyväksyi 6.12.2011 Water JPI -aloitteen edistämään ja lisäämään strategista eurooppalaista yhteistyötä vesitutkimuksen ja veteen liittyvien innovaatioiden alalla. Vesiala on koko Euroopan tasolla tärkeä talouden sektori, joka kasvaa noin 5 prosenttia ja tuottaa noin 80 miljardin euron liikevaihdon vuosittain.

Lisätietoja:

 • Water JPI -verkkosivut
 • Kata-Riina Valosaari, Tiedeasiantuntija, FT
  Suomen Akatemia
  Biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta
  Hakaniemenranta 6, PL 131, 00531 Helsinki
  Puh: 029-5335128
  Sähköposti: etunimi.sukunimi@aka.fi
  Internet: http://www.aka.fi/fi/
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »