Tapio Lokille kansainvälinen akustiikan alan huipputunnustus

06.06.2013

Professori Tapio Lokki Aalto-yliopiston Mediatekniikan laitokselta vastaanottaa tällä viikolla Montrealissa International Commission for Acoustics (ICA) Early Career Award -palkinnon, joka myönnetään varhain urallaan ansioituneelle henkilölle. Tunnustuksen arvoa kuvaa se, että sitä kutsutaan myös akustiikan alan Nobeliksi. Palkinnon myöntää koko maailman akustiikan tutkijoiden kattojärjestö ICA ja palkinto jaetaan kerran kolmessa vuodessa akustiikan maailmankonferenssin yhteydessä.

– Tämä on todella suuri kansainvälinen tunnustus koko tutkimusryhmälleni. Palkinnon arvoa nostaa se, että kisassa olivat mukana kaikki akustiikan tutkimusalat, mukaan lukien esim. ultraääni ja vedenalaisakustiikka.

Professori Lokki ja hänen virtuaaliakustiikan ryhmänsä tutkii konserttisalien akustiikkaa, huoneakustiikan mallinnusta sekä äänikäyttöliittymiä ja lisättyä äänitodellisuutta. Ryhmän tavoitteena on ymmärtää miten huoneen akustiikka muuttaa äänisignaalia ja miten ihmiset havaitsevat huoneen akustisia ominaisuuksia. Tutkimuksen avulla konserttisalien ja muiden akustisesti vaativien tilojen akustiikkaa voidaan ymmärtää ja ennustaa paremmin.

Konserttisalien akustiikan tallentamiseen on Lokin johdolla kehitetty orkesteri, joka muodostuu 34 kaiuttimesta. Tämän kokoonpanon avulla jokaisessa konserttisalissa soittaa täsmälleen samanlainen, kalibroitu sinfoniaorkesteri. Syystalvesta 2012 Lokin ryhmä kiersi kaiutinorkesterin ja mittauslaitteiden kanssa Euroopan konserttisaleja ja teki äänityksiä ja mittauksia Amsterdamin, Kölnin, Wuppertalin, Brysselin, Stuttgartin, Berliinin, Wienin ja Münchenin konserttisaleissa.

Kotimaan konserttisaleissa tehtyjen kuuntelukokeiden tuloksena ryhmä on luonut tutkituista saleista aistiprofiilit, joiden avulla pystytään selittämään ihmisten makumieltymyksiä. Menetelmän avulla ymmärretään paremmin, mistä tekijöistä konserttisalin akustiikka muodostuu ja miksi joidenkin salien akustiikkaa pidetään hyvänä. Kyseinen tutkimus julkaistiin vuoden 2012 lopussa The Journal of the Acoustical Society of America -julkaisussa

Linkki tutkimukseen:Disentangling preference ratings of concert hall acoustics using subjective sensory profiles.,” (mediatech.aalto.fi)

VIDEO: Lokin ryhmän kaiutinorkesterin kiertue Euroopan konserttisaleissa syystalvella 2012 (youtube.com)


Lisätietoja:

Professori Tapio Lokki
p. 040 578 2486
tapio.lokki@aalto.fi
Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu, Mediatekniikan laitos

International Commission for Acoustics (ICA) (icacommission.org)

Lähde: Aalto-yliopisto

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »