Rokote hengitystievirusta vastaan yhä lähempänä

Pienille lapsille ja vanhuksille vaarallisen RS-viruksen 3D-rakenne on selvitetty suomalais-sveitsiläisin voimin. Viruksen rakenteen hahmottaminen auttaa tulevan rokotteen kehittämisessä. Professori Sarah Butcherin johtama tutkimusryhmä Helsingin yliopiston biotekniikan instituutista teki tutkimusta muun muassa Suomen Akatemian rahoittamana.

Yhdessä Zürichin teknillisen korkeakoulun tutkijoiden kanssa toteutettu tutkimus on osa FM Lassi Liljeroosin väitöstutkimusta, jossa on aiemmin selvitetty tuhkarokkoviruksen rakennetta vastaavalla tavalla. ”Rakennemalli auttaa ymmärtämään, miten viruksen osat muodostavat yhdessä tartuntakykyisen viruspartikkelin. Näitä tietoja voidaan käyttää hyödyksi suunniteltaessa rokotteita virusta vastaan”, tutkija Lassi Liljeroos kertoo.

RSV on sukua tuhkarokko- ja sikotautiviruksille. Nämä kaikki hyödyntävät ihmissolun koneistoja lisääntymisessään ja sieppaavat palan solukalvoa osaksi omaa ulkorakennettaan. RSV voi uuden tutkimuksen mukaan olla ulkomuodoltaan joko pitkä säikeenomainen putkilo tai pallomainen. Näitä kahta muotoa erottaa matrix-proteiini, jonka irrotessaan viruksen lipidikalvosta muuttaa säiemäisen muodon palloksi.

”Lisäksi havaitsimme fuusioproteiinin olevan viruksen pinnalla kahdessa eri muodossa. Fuusioproteiini vastaa siitä, että virus pääsee solun sisään. Löydös on tärkeä, koska fuusioproteiini on pääasiallinen kohde vasta-aineille, joita rokotteiden avulla pyritään tuottamaan”, professori Sarah Butcher toteaa.

RSV on yleinen hengitystieinfektioita aiheuttava virus, jota vastaan ei toistaiseksi ole pystytty kehittämään rokotetta. Terveellä aikuisella virus saa yleensä aikaan flunssan kaltaisia oireita, mutta pienillä lapsilla ja vanhuksilla se voi aiheuttaa vakavia hengitysteiden tulehduksia. Maailmanlaajuisesti RSV-tartunta johtaa vuosittain yli 100 000 ihmisen kuolemaan.

Suomen Akatemian lisäksi tutkimusta ovat rahoittaneet Sigrid Juseliuksen säätiö, Viikin molekyylibiotieteiden tutkijakoulu, Euroopan tiedeneuvosto sekä Euroopan molekyylibiologian järjestö. Tutkimus julkaistaan arvostetussa Yhdysvaltain tiedeakatemian Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »