Professori Anu Wartiovaarasta EMBO:n jäsen

(28.05.2013)

Sigrid Jusélius -professori Anu Wartiovaara Helsingin yliopistosta on valittu Euroopan biotieteitä edustavan tutkijaorganisaation EMBO:n jäseneksi. EMBO valitsee jäsenikseen erityisen ansioituneita biotieteiden alan tutkijoita; tänä vuonna valittujen 52 uuden jäsenen joukossa Wartiovaara on ainoa suomalainen.

EMBO on tutkijoiden muodostama järjestö, jonka tavoite on edistää biotieteiden tutkimusta erityisesti Euroopassa. Järjestö tukee lahjakkaita tutkijoita heidän uransa eri vaiheissa, edistää tieteellisen tiedon vaihtamista ja auttaa rakentamaan Eurooppaan sellaista biotieteiden tutkimusympäristöä, jossa tutkijoilla on mahdollisuus yltää parhaisiin mahdollisiin saavutuksiin.

Järjestö valitsee jäsenikseen poikkeuksellisen ansioituneita tutkijoita; jäsenet osallistuvat järjestön toimintaan työskentelemällä sen ohjelmien valintatoimikunnissa ja mentoroimalla nuoria tutkijoita sekä tekemällä omia järjestön toimintaan liittyviä ehdotuksia. Tällä hetkellä EMBO:ssa on noin 1 600 jäsentä.

Tänä vuonna valittiin 52 uutta EMBO-jäsentä viidestätoista eri maasta. Anu Wartiovaara on valituista ainoa suomalainen; ennestään EMBO:ssa on 19 Suomessa työskentelevää suomalaista tutkijaa.

Anu Wartiovaara johtaa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan molekyylineurologian tutkimusohjelmaa, johon hänen oma tutkimusryhmänsä kuuluu. Wartiovaaran tutkimusryhmä kuuluu myös Suomen Akatemian FinMIT -huippuyksikköön (suomalainen mitokondriotautien ja ikääntymisen huippuyksikkö). Wartiovaara on saanut muun muassa Anders Jahren (2003) ja Europe et Medicin (2004) nuoren tutkijan palkinnot.

Wartiovaaran Biomedicum Helsngissä toimiva ryhmä tutkii energia-aineenvaihduntasairauksien molekyylitaustaa sekä kehittää tautimalleja ja hoitomahdollisuuksia näille taudeille. Hänen ryhmänsä tutkimustyön ansiosta tuhannet potilaat ympäri maailman ovat saaneet tarkan diagnoosin, ja ryhmä on myös kehittänyt uusia diagnostisia työkaluja. Wartiovaaran ryhmä on myös vastikään osoittanut, että solun mitokondrioiden toimintavika voi johtaa elimistössä ns. fysiologiseen nälkävasteeseen ja kantasolujen toimintahäiriöön.

Lähde: Helsingin yliopisto

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »