Millennium-tunnustuspalkinnot kantasolujen ja avoimen lähdekoodin tutkijoille

22.10.2013

Tekniikan Akatemia TAF  jakaa Millennium Distinction Awards -tunnustuspalkinnot kahdelle suomalaiselle tutkijalle ja kahdelle yritykselle vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkinnon voittajien aloilta. Kantasolututkimuksesta palkitaan erikoistutkija Riikka Lund Turun Biotekniikan keskuksesta sekä helsinkiläinen bioalan yritys Glykos Finland Oy. Avoimen lähdekoodin alueelta palkitaan professori Matti Rossi Aalto-yliopistosta sekä älypuhelinyhtiö Jolla Oy. Palkinnot luovutetaan voittajille 5.11. Tampereella.

Kantasolututkijoiden sarjassa palkittu erikoistutkija Riikka Lund johtaa Turun Biotekniikan keskuksen kantasolututkimusryhmää yhdessä professori Riitta Lahesmaan kanssa. Lund on tutkimuksessaan selvittänyt mekanismeja, joiden avulla kantasolut ylläpitävät ainutlaatuista uusiutumiskykyään ja sitä, miten kantasolujen perimän tasapaino saattaa häiriintyä ja muuttaa esimerkiksi syöpään liittyvien geenien säätelyä. Lund on ollut myös mukana kehittämässä tietokantaa, jonka avulla voidaan tutkia koko perimän laajuisesti geenien aktiivisuutta kantasoluissa ja niistä erilaistetuissa tuotteissa.

Lundin mukaan Suomessa on monipuolista kantasolualan huippuosaamista. ”Sekä perus- että soveltavan kantasolututkimuksen tukeminen on tärkeää, jotta saamme rakennettua vahvan perustan tulevaisuuden biolääketieteellisille sovelluksille. Kantasolujen avulla voidaan tutkia uudella tavalla sairauksia ja etsiä sopivia hoitomuotoja koeolosuhteissa. Lisäksi kantasoluista odotetaan olevan tulevaisuudessa hyötyä vaurioituneiden kudoksien korjaamisessa tai korvaamisessa. On tärkeää, että suomalainen kantasolututkimus edistää tätä kehitystä tieteen eturintamassa.”

Avoimen lähdekoodin tutkijoiden sarjassa palkittu Aalto-yliopiston tieto- ja palvelutalouden laitoksen professori Matti Rossi on työllään edistänyt merkittävästi avoimen lähdekoodin käyttöä ja käyttöönottoa Suomessa ja globaalisti kansainvälisten verkostojensa kautta.

”Tämän tutkimustyön avulla olemme osoittaneet, että on mahdollista säilyttää avoimuus ja silti luoda palveluita, joista käyttäjät ovat valmiita maksamaan. Datan ja koodin avoimuus on tärkeää myös yhteiskunnallisesti ja julkisen datan avaaminen tukee erinomaisesti pohjoismaista aktiivista kansalaisyhteiskuntaa”, Rossi linjaa.

Yrityssarjassa palkittu Glykos Finland Oy on helsinkiläinen bioalan yritys, jonka tuotteet ja teknologia perustuvat glykobiologiaan. Yrityksen toimitusjohtaja Juhani Saarinen arvostaa sitä, että suomalaista kantasoluosaamista nostetaan esiin. Avoimen lähdekoodin yrityssarjassa palkittu älypuhelinyhtiö, entisten nokialaisten vuonna 2011 perustama Jolla Oy on tuomariston mukaan uudenlainen suomalainen yritys, jonka toiminnassa yhdistyvät vaativat tavoitteet, kansainvälinen rahoitus ja rohkea riskinotto. Yhtiö on tuomassa omaan avoimeen Sailfish-käyttöjärjestelmäänsä perustuvan älypuhelimensa markkinoille kuluvan vuoden lopulla.

Lähde: Tekniikan Akatemian tiedote

Lue lisää aiheesta
www.technologyacademy.fi

www.millenniumprize.fi

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »