Merkittävän ja lievemmän lihavuuden taustalla samat geenit

Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty seitsemän uutta lihavuuteen liittyvää geenialuetta. Tutkimus osoitti myös, että merkittävän lihavuuden taustalla vaikuttavat samanlaiset geneettiset mekanismit kuin lievemmässä lihavuudessa. Tulokset julkaistiin Nature Genetics- lehdessä 7. huhtikuuta. Tutkimusta on Suomessa tehty muun muassa Suomen Akatemian rahoituksella.

Geenien ja lihavuuden yhteyttä selvittävään tutkimukseen osallistui yli 260 000 ihmistä. Tavoitteena oli löytää uusia lihomisen riskiin liittyviä geenejä, mutta myös vertailla merkittävän ja lievemmän lihavuuden geneettistä taustaa. Tällaista vertailua ei ole ennen tehty, vaikka geeneillä tiedetään olevan merkitystä liikapainon kehittymisessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkiaan 2,8 miljoonan geenimuunnoksen yhteyttä ruumiinrakenteeseen yli 168 000 tutkimukseen osallistuneella henkilöllä. Tämän jälkeen toisilla 109 000 osallistujalla tutkittiin tarkemmin 273 geenimuunnosta, joilla oli vahvin yhteys ruumiinrakenteeseen.

Laaja geenikartoitus vahvisti useimpien jo aiemmin ruumiinrakenteeseen liitettyjen geenialueiden merkityksen ja osoitti neljä uutta pituuteen liittyvää geenialuetta sekä seitsemän liikapainoon ja lihavuuteen liittyvää geenialuetta. Tutkijat totesivat myös, että eriasteiseen lihavuuteen liittyy paljolti samoja geneettisiä tekijöitä. Eräs mielenkiintoinen havainto oli se, että merkittävästi lihavilla näyttää olevan useampia lihavuuden riskigeenejä kuin lievemmin liikapainoisilla, mutta kyse oli kuitenkin samoista geeneistä.

Tutkijat uskovat, että tuloksilla voi olla merkitystä kehitettäessä uusia keinoja lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon.

Tutkimuksessa oli mukana yli 300 kansainvälisen GIANT (Genetic Investigation of ANthropometrical Traits) -konsortion tutkijaa ja yli sata osatutkimusta. Suomesta tutkimukseen osallistuivat kaikki yliopistot, joissa on lääketieteellinen tai terveystieteellinen tiedekunta. Mukana oli muun muassa akatemiaprofessori Markku Laakson ryhmä tutkimusaineistoineen Itä-Suomen yliopistosta.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Markku Laakso, sp. markku.laakso@uef.fi

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »