Helsingin kaupungin tiedepalkinto 2013 Hannes Lohelle

06.06.2013

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutettiin eläinten perinnöllisten sairauksien tutkijalle, professori Hannes Lohelle. Tiedepalkinnon luovutti Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Professori Hannes Lohi (s. 1974) toimii ryhmänjohtajana Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä ja lääketieteellisessä tiedekunnassa sekä Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa. Hän väitteli kunniamaininnoin Helsingin yliopistossa vuonna 2002, minkä jälkeen hän suoritti 3-vuotisen postdoc-jakson The Hospital for Sick Childrenin tutkimusinstituutissa Torontossa, Kanadassa. Syksyllä 2006 hänet rekrytoitiin takaisin Helsingin yliopistoon ja Folkhälsanin tutkimuskeskukseen itsenäiseksi ryhmänjohtajaksi. Hannes Lohi kutsuttiin eläinlääketieteellisen molekyyligenetiikan professoriksi vuoden 2008 alusta.

Professori Lohi on rakentanut Helsingin yliopistoon ainutlaatuisen ja merkittävän koirien tautigeeni-tutkimusohjelman, josta saatua tietoa voidaan soveltaa koirien lisäksi myös ihmissairauksien selvittämiseen. Uusi koiragenetiikan tutkimusavaus on ollut tieteellinen menestys. Se säteilee uusia projekteja ja yhteistyötä hänen oman ryhmänsä lisäksi myös muiden tutkimusryhmien toimintaan kotimaassa ja kansainvälisesti. Osoituksena tästä on yksi maailman suurimmista koirien DNA-pankeista, jossa on reilut 40 000 näytettä yli 250 rodusta. Hän on onnistunut saamaan koiraharrastajat ja eläinlääkärit joukolla mukaan ”näytteenkeräystalkoisiin”. Näin hän on rakentanut ainutlaatuisen poikkitieteellisen tutkimusympäristön, joka on tuottanut jo uusia tärkeitä tieteellisiä havaintoja ja huippu-luokan julkaisuja useiden uusien geenilöytöjen myötä.

Professori Lohen tutkimuksen myötä Helsinkiin on syntynyt myös uutta innovaatiota ja yritystoimintaa. Lohi on eläinten DNA-diagnostiikkaan keskittyneen yrityksen omistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Yritys on juuri kehittänyt maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen uuden perimänlaajuisen geenitestin ja palvelukonseptin koirille. Testi auttaa koiran sairausriskien tunnistamisessa, hoidossa ja koirien jalostuksessa.

Tiedepalkinto luovutettiin torstaina 6. kesäkuuta Vanhan raatihuoneen Empiresalissa.

Lähde: Helsingin kaupungin tiedote

Hannes Lohelle on myönnetty Akatemiapalkinto tieteellisestä rohkeudesta vuonna 2007.

Hannes Lohen esittelyvideo: http://www.aka.fi/static/tietysti_videot/lohi.html

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »