Akatemiaprofessori Kari Alitalo Yhdysvaltain
Kansallisen Tiedeakatemian jäseneksi

Akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta on valittu Yhdysvaltain Kansallisen Tiedeakatemian ulkomaiseksi jäseneksi 30.4.2013. Akatemian jäseneksi valitseminen on osoitus siitä, että tutkija kuuluu tieteen kansainväliseen kärkijoukkoon.

Yhdysvaltain Kansallinen Tiedeakatemia (US National Academy of Sciences, NAS) valitsee jäsenensä erityisen merkittävien tieteellisten ansioiden ja menestyksekkään tutkimustyön perusteella; Akatemian jäsenyyden katsotaan merkitsevän valintaa maailman tieteen huippujen joukkoon. Akatemiassa on tällä hetkellä 2 179 kotimaista ja 437 ulkomaista jäsentä (foreign associate). Lähes 500 Akatemian jäsenistä – noin 200 ulkomaisista jäsenistä – on saanut Nobel-palkinnon.

Akatemiaprofessori Kari Alitalo on NAS:n kolmas suomalainen foreign associate -jäsen; toiset kaksi ovat akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta (vuodesta 2010) ja akateemikko Riitta Hari Aalto-yliopistosta (vuodesta 2004).  Akatemian jäseniä ovat myös Helsingin yliopistossa tutkijanuransa aloittaneet mutta sittemmin Yhdysvaltoihin pysyvästi asettuneet akateemikko Albert de la Chapelle ja akateemikko Erkki Ruoslahti.

Kari Alitalo johtaa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan translationaalisen syöpäbiologian tutkimusohjelmaa, ja hän on myös Wihurin Tutkimuslaitoksen johtaja. Alitalo on ollut akatemiaprofessori 1.8.1993 lähtien.
 
Kari Alitalo on yksi maailman eturivin syöpätutkijoista. Hänet tunnetaan erityisesti veri- ja imusuonten kasvutekijöitä koskevasta tutkimuksesta, joka on 1990-luvulta lähtien tuottanut merkittäviä tuloksia ja johtanut muun muassa uusien syöpälääkkeiden kehittämiseen. Veri- ja imusuonikasvutekijöitä koskevan tutkimuksen myötä Alitalon ryhmän tutkimusalue on laajentunut viime vuosina muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja lihavuuteen.

Alitalolla on yli 300 tieteellistä julkaisua biolääketieteen, solubiologian ja syöpätutkimuksen aloilta, ja hän on yksi Euroopan siteeratuimpia tutkijoita sekä syöpätutkimuksen että solubiologian alalla.  Alitalo on myös ansioitunut tutkijakouluttaja: hän on ohjannut yli 40 väitöskirjaa, ja useat hänen tutkimusryhmästään väitelleet ovat sittemmin perustaneet menestyviä tutkimusryhmiä ja saaneet professorin virkoja.

Alitalo on saanut lukuisia kansainvälisiä ja kotimaisia tiedepalkintoja, muun muassa Matti Äyräpään palkinnon 1998, Eric K. Fernströmin säätiön Stora Fernströmprisetin vuonna 2005, Louis-Jeantet -palkinnon vuonna 2006 ja InBev-Baillet Latour International Health Prize -tiedepalkinnon vuonna 2009 yhdessä akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan kanssa, Anders Jahren vanhemman tutkijan palkinnon vuonna 2010 ja A.I. Virtanen -palkinnon tänä vuonna.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »