SV

Muistin harjoittelu muokkaa aivokemiaa

Harjoittelun tiedetään parantavan työmuistia. Arvostetun Science-tiedelehden julkaisemassa tutkimuksessa ruotsalaisten ja suomalaisten tutkijoiden ryhmä osoittaa nyt ensimmäistä kertaa, että muistiharjoittelun myötä hermovälittäjäaine dopamiinin eritys lisääntyy tietyissä aivojen osissa. Tutkimus on tehty Suomen Akatemian rahoituksella.

Työmuistin harjoittelu lisäsi dopamiinin eritystä aivokuoren alla sijaitsevassa häntätumakkeessa, jossa dopamiinitoiminta on erityisen vilkasta. Tulos kertoo dopamiinin merkityksestä ihmisen työmuistin säätelyssä ja aivojen joustavuudessa.

Kymmenen nuorta tervettä vapaaehtoista turkulaismiestä harjoitteli työmuistiaan tietokoneohjelman avulla 45 minuuttia kolme kertaa viikossa viiden viikon ajan. Harjoitustehtävissä esitettiin muun muassa peräkkäin kirjaimia, ja koehenkilön piti aina muistaa neljä viimeistä kirjainta, kun kirjainsarja yhtäkkiä loppui. Kontrolliryhmä ei puolestaan saanut minkäänlaista harjoitusta. Koehenkilöiden työmuistisuorituksia mitattiin eri testeillä ennen ja jälkeen harjoitusjakson. Lisäksi kuvattiin työmuistitehtävän aikaista dopamiinitoimintaa aivojen tyvitumakkeissa positroniemissiotomografia- eli PET-kameralla Turun PET-keskuksessa ennen ja jälkeen harjoitusjakson.

Harjoitusryhmä paransi selvästi työmuistisuorituksiaan, kun taas kontrolliryhmän työmuistissa ei tapahtunut muutoksia. Tämän lisäksi PET-kuvaus osoitti, että harjoitusjakson jälkeen dopamiinitoiminta lisääntyi vasemmanpuoleisessa häntätumakkeessa harjoitusryhmällä, mutta ei kontrolliryhmällä.

Tulokset auttavat myös työmuistin häiriöiden ymmärtämistä ja kuntoutusmenetelmien kehittämistä. Työmuisti on oleellinen osa ihmisen älyllistä suorituskykyä: se on kuin mielen työpöytä, lyhytkestoinen taltio jossa kulloinkin käsiteltävät asiat ovat. Esimerkiksi Parkinsonin tautiin ja skitsofreniaan liittyy työmuistin toiminnan heikentymistä.

Tutkimus tehtiin Tukholman Karoliinisen instituutin, Uumajan yliopiston, Turun yliopiston PET-keskuksen, ja Åbo Akademin psykologian tutkijoiden yhteistyönä pohjoismaisessa Nordic Centre of Excellence -huippututkimusverkostossa. 

Julkaisu:

“Effects of working-memory training on striatal dopamine release”, L. Bäckman, L. Nyberg, A. Soveri, J. Johansson, M. Andersson, E. Dahlin, A. S. Neely, J. Virta, M. Laine, & J. O. Rinne, Science, online 5 August 2011.

Lisätietoja antavat:

Professori Juha Rinne
Turun yliopiston PET-keskus
sp. juha.rinne@tyks.fi

Professori Matti Laine
Åbo Akademin psykologian ja logopedian laitos
sp. matti.laine@abo.fi

 

Lähde: Åbo Akademin tiedote

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »