EN

Molekyylit solmuun

Akatemiaprofessori Kari Rissasen (Jyväskylän yliopisto) ja professori David Leighin (Edinburghin yliopisto) yhteistyö on luonut aiemmin tunnettuja monimutkaisemman molekyylisolmun. Tuloksista raportoi arvostettu Nature Chemistry -julkaisu.

DNA:ssa, proteiineissa tai jopa muovin molekyyleissä voi olla solmuja. Ne vaikuttavat merkittävällä tavalla aineen ominaisuuksiin. Esimerkiksi luonnonkumin elastisuudesta pääosa johtuu kumin molekyyliketjujen solmumaisesta kietoutumisesta.

Molekyylien solmiminen tutkimustarkoituksiin on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa. Tähän mennessä tutkijat on onnistuneet luomaan vain yksinkertaisen apilasolmun. Nyt Leighin ja Rissasen ryhmä on onnistunut monimutkaisemman solmun luomisessa. Kyseessä on niin sanottu viisinkertainen solmu, myös Salomonin solmuna tunnettu kuvio, joka muistuttaa pentagrammia.

Viisisakaraisen tähden muotoisen solmun muodostava molekyyli on vain 160 atomia pitkä ja pituudeltaan vain 16 nanometriä. Tutkimusryhmä käytti ns. itsejärjestäytymistekniikkaa (engl. self-assembly) saadakseen solmun aikaan kemiallisessa reaktiossa. Rakennusaineet ohjelmoitiin kemiallisesti kietoutumaan toivotunkaltaiseksi solmuksi. Monimutkaisten topologisten rakenteiden, kuten solmumolekyylien rakenteiden, tekeminen yksinkertaisista kemiallisista rakennusaineista auttaa ymmärtämään, miksi kietoutuminen ja solmut ovat tärkeitä materiaalien ominaisuuksille. Tällä tavoin voidaan mahdollisesti myös valmistaa uudenlaisia materiaaleja.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Kari Rissanen, Jyväskylän yliopisto, kari.t.rissanen@jyu.fi 

Professori David Leigh, Edinburghin yliopisto, David.Leigh@ed.ac.uk (www.catenane.net)

Linkki luotuun solmuun: http://users.jyu.fi/~krissane/Knot.html

Julkaisu:  Nature Chemistry (DOI:10.1038/NCHEM.1193, published online 6 November 2011).

Lähde: Jyväskylän yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »