EN

Ihmisen alkion kantasoluille välttämätön proteiini löytyi

20.12.2011

Turkulainen tutkimusryhmä on löytänyt ihmisen alkion kantasoluille välttämättömän uuden proteiinin. Professori Riitta Lahesmaan ryhmä Turun Biotekniikan keskuksessa löysi uuden proteiinin nimeltä L1TD1 ihmisen genomin kattavalla geenien ilmenemistä mittaavilla DNA-mikrosiruilla.

Kantasolut ovat ainutlaatuisia soluja, silllä ne kykenevät erilaistumaan elimistön jokaiseksi solutyypiksi. Kantasoluista toivotaan hoitokeinoja sairauksiin, jotka ovat parannettavissa solusiirtoon perustuvilla menetelmillä. Ennen lääketieteellisiä sovelluksia on tärkeää selvittää, mitkä tekijät säätelevät kantasolujen ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Nyt löydettyä L1TD1-proteiinia esiintyy myös kivessyöpäkasvaimissa ja sitä voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti käyttää syöpädiagnostiikassa tai syöpähoitojen lääkekehityksessä. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä kantasolu- ja syöpätutkimuksen alalla.

Löydökset perustuvat ryhmän pitkäjänteiseen tutkimustyöhön, jonka avaintutkijoita ovat Elisa Närvä, Nelly Rahkonen, Maheswara Reddy Emani ja Riikka Lund. Tutkimus julkaistaan arvostetussa kansainvälisessä Stem Cells-julkaisusarjassa.

www.btk.fi

 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »