EN

Akatemiatutkija Goëry Gentylle kansainvälinen optiikan alan nuoren tutkijan palkinto

6.10.2011

Kansainväliset optiikan ja fysiikan alan kattojärjestöt ovat myöntäneet vuoden 2011 optiikan alan nuoren tutkijan palkinnon Tampereen teknillisen yliopiston optiikan laboratoriossa työskentelevälle akatemiatutkija Goëry Gentylle.

Genty palkittiin mittavista ansioistaan, jotka koskevat ultralyhyiden laserpulssien etenemistä optisissa kuiduissa. Tähän liittyvät epälineaariset ilmiöt voivat johtaa optisiin roistoaaltoihin ja erittäin moniväriseen ns. superjatkumovaloon. Roistoaallot ovat valtavia, tyhjästä ilmestyviä aaltoja, jotka merillä esiintyessään voivat johtaa laivojen tuhoutumiseen. Superjatkumovalolla puolestaan on lukuisia sovelluksia optisessa diagnostiikassa.

Myönnettyä palkintoa on pidettävä erittäin merkittävänä tunnustuksena Gentylle sekä Tampereella tehtävälle optiikan tutkimukselle, koska sen takana ovat sekä fysiikan että optiikan maailmanlaajuiset kattojärjestöt International Commission for Optics (ICO) ja International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP).

Vuonna 2009 akatemiatutkijaksi viisivuotiskaudelle nimitetty Genty on tehnyt TTY:n fysiikan laitoksen optiikan laboratoriossa laajaa epälineaarisen kuituoptiikan tutkimusta. Hän toimii kansainvälisessä tutkimusryhmässä, jossa on jäseniä Ranskasta, Irlannista ja Australiasta.

Goëry Genty on valmistunut maisteriksi ranskalaisesta Ecole Supérieure d'Optiquesta ja tekniikan tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta.

ICO:N palkintotiedote: http://www.ico-optics.org/home.html#news

Lue myös juttu: Roistoaallon prototyypin jäljillä http://rajapinta.tut.fi/artikkelit/2010/4/Roistoaallon_prototyypin_jaljilla

 

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJASELOSTEET »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »