Kuukauden tutkija

Tämän sivun jutuissa tutkijat kertovat omasta tutkimustyöstään, taustastaan ja myös tutkijan arjesta. Juttujen kautta voit tutustua tieteeseen tutkijan näkökulmasta.  
 
Miten tutkijat päätyvät tutkimaan jotakin tiettyä kohdetta, mikä herättää kiinnostuksen jotakin ilmiötä kohtaan? Nuorena syttyneestä kiinnostuksesta voi syntyä elämänmittainen työura. Tutkijat kertovat jutuissa omista kiinnostuksen kohteistaan, valinnoistaan ja reiteistään tutkijanuralle.

Tutkijat kertovat myös millaista on tehdä tutkimustyötä, mikä työssä on parasta ja toisaalta millaisia haasteita työssä on.


Esittelyssä kuukauden tutkija 

Auringon hiukkassade vaikuttaa ilmakehään (2.4.2014)

Ilmaston muuttuminen on monimutkainen mekanismi, jonka ymmärtäminen on ihmiskunnan suurimpia haasteita. Akatemiatutkija Annika Seppälä haluaa saada ilmastomalleihin niistä puuttuvan paikallisissa mittakaavoissa oleellisen tiedon – sen, miten Auringosta tulevat hiukkaset vaikuttavat ilmakehän kemialliseen koostumukseen ja sitä kautta tuuliin sekä lämpötilaan.

 


Aiemmat kuukauden tutkija -jutut

Pohjoisten alkuperäiskansojen ainutlaatuisen suullisen kulttuurin tulkitsija   (6.3.14 18:53)
Akatemiatutkija Jarkko Niemi tutkii pohjoisten alkuperäiskansojen suullisia kulttuureja, jotka ovat olleet lähes tuntemattomia maailmalle 2000-luvun vaihteeseen asti. Hän on kerännyt poikkeuksellista aineistoa mm. läntisten nenetsien lauluperinteistä.
Mehiläisten superproteiini   (17.1.14 14:58)
Heli Havukainen tutkii mehiläisiä, tarkemmin sanottuna mehiläisissä tavattavaa vitellogeniini-proteiinia. Miksi? Tämä superproteiini vaikuttaa mehiläisten vastustuskykyyn ja pidentää mehiläisten elinikää.
AIDS on konflikti ja kiistakapula   (16.12.13 12:50)
Jan Kuhanen selvittää AIDSin sosiaalihistoriaa ja HIV/AIDS-epidemian syntyhistoriaa Afrikassa paikallistason näkökulmasta. Tutkimus on harvinainen, koska toistaiseksi paikallisia ei ole ongelmassa juuri kuunneltu.
Taloustutkijaa kiinnostaa Venäjän korruptio ja liiketoimintaympäristön epävakaus   (26.11.13 10:11)
Akatemiatutkija Päivi Karhunen työskentelee CEMAT-tutkimuskeskuksessa. Tällä hetkellä hän pohtii kollegoineen sitä, miksi korruptio Venäjällä jarruttaa talouskasvua, mutta Kiinassa se ei ole ollut kasvun esteenä.
Kukan kehitystä ohjaavat ubikitiinisignaalit   (22.10.13 11:13)
Akatemiatutkija Kristiina Himanen johtaa Helsingin yliopiston Maataloustieteiden osastolla ryhmää, joka selvittää ubikitiini-signaalien ohjaamaa kukan kehitystä.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > »

Tutustu myös näihin

  • LUMA Sanomat (klikkaa kuvaa):

  • LUOVA-verkkolehti (klikkaa kuvaa):  • MyScience (klikkaa kuvaa):